Albertina Restaurant & Wine to zupełnie wyjątkowy w skali Krakowa, nowatorski koncept kulinarny, stworzony z pasji do wina i sztuki mkulinarnej, i w szczególności z pragnienia promowania w Krakowie sztuki umiejętnego łączenia kuchni i wina – w oparciu o zasady food&wine pairingu.
Kluczową ideą jaka przyświeca twórcom tego niecodziennego miejsca, jest chęć kreowania przestrzeni możliwie jak najbardziej harmonijnej. Chęć stworzenia klimatu, w którym świat wysublimowanej kuchni fine dinin mógłby swobodnie przenikać się z bogactwem i różnorodnością świata win.
Owocem takiego podejścia są minimalistyczne, czyste i jasne wnętrza Albertiny, w których autorskie kreacje kulinarne Grzegorza Fica prezentują zarówno piękno i zasobność kuchni polskiej w odświeżonej formie, jak i wszechstronność tradycji kulinarnych południa Europy. Kierując się zasadą, iż doskonała kuchnia powstać może wyłącznie przy użyciu znakomitych składników, niezmienną podstawę każdego menu stanowią wyłącznie starannie wyselekcjonowane, sezonowe i lokalne produkty o największym twórczym potencjale, a także stale dostępne, świeże owoce morza z własnego homarium.
Miejsce:
Albertina Restaurant & Wine
ul. Dominikańska 3
31-043 Kraków